One comment

 1. Tisztelt Vadásztársak!
  Igyekezzünk pontosak lenni.
  Az afrikai sertéspestis nagyon más, mint a hagyományos sp. Éppen ezért nem szabad azt mondanunk, hogy ‘újfent’!
  Durva csúsztatás: minden vaddisznó el fog pusztulni !? Az elhullási arány igen változó lehet: 5 és 100% között. Sok tényező befolyásolja: így az adott vírus-törzs, az állatok kora (a kor előrehaladtával csökken), az általános ellenállóképesség (amit a tápláltsági állapot, másképpen kondíció is befolyásol), valószínűleg a fertőződés módja ( kullancs-csípés, érintkezés beteg egyeddel, tetemmel, váladékkal) is, stb.
  Nagy kérdés a holló szerepe! Németországban a klasszikus sp. járvány idején már évtizedekkel ezelőtt is feloldották a holló vadászati tilalmát!???
  Tegnap jött be egy info: egy tudományos cikk szerint(magyar szerzője is van) Európa-szerte nő a vd-állomány és csökken a vadászok száma – úgy értelmezik, mintha ok-okozati összefüggés lenne! Nézetem szerint nálunk folyamatosan nő a vadászok létszáma is, inkább a vadászati lehetőség mértéke csökkent az utóbbi években – legalábbis a ‘jobbágy’-vadászok számára. A vaddisznó tényleges létszámváltozása pedig ismeretlen. Drasztikus ingadozást okozhat egy-egy késői téli időjárás, mint az idén is (és persze egy térségi sp járvány is. Aztán 2-3 év múlva helyreállhat a létszám. Hogy mi lesz az ASP-vel, a jövő zenéje.

  A szép magyar beszéd jegyében:
  Régóta igyekszem kigyomlálni az olyan szavakat, mint például.
  – darab – helyett egyed vagy példány,
  – dög, hulla – helyett: tetem,
  és még hosszan lehetne sorolni!

  Nemes és élménydús vadászidényt kívánok!
  Sugár László

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük